Over de bierproevers

De bierproevers, 3 vrienden met een passie voor bier.
Al in 2005, nog voor speciaalbier trendy was,  hebben we met zijn drieën het idee opgepakt om op zoektocht te gaan naar bijzondere bieren, speciaalbier. In die tijd moest je naar België als je iets bijzonders wilde proeven. We organiseerde een bierweekend. Van vrijdag tot en met zondag naar een plek in België op zoek naar mooie en vooral lekkere bieren. Die plek werd Brugge. Ons eerste bierweekend in Brugge!
Een mooie plek voor de beginnende speciaalbier drinker. En nog steeds! Ook vandaag de dag is Brugge een prima plek om mooie bieren te ontdekken.
Meteen al maakten we foto’s en notities. Nou ja, notities, eigenlijk bleef het bij het geven van een cijfer tussen de 1 en de 10. Niks geen kleur, geur of afdronk. Nee, op zijn boerenfluitjes, het is lekker, lekkerder of nog lekkerder. Dat eerste weekend is ons goed bevallen. Er volgde nog vele jaarlijkse bierweekenden.

 

Ontdekkingsreis naar nieuwe bijzondere bieren

Ook ontdekten we de bierfestivals. Eerst alleen nog in Sint Niklaas, het Zythos bierfestival. Nog altijd hét festival onder de bierfestivals. Tegenwoordig vind dit evenement jaarlijks plaats in Leuven. Wat later gingen we naar Essen, net over de grens bij Roosendaal. Nog wat later werd er, toen nog kleinschalig, een bierfestival georganiseerd in onze eigen woonplaats, ‘s-Hertogenbosch. Tegenwoordig het grootste bierfestival van Nederland!Er is die jaren veel gebeurd. Speciaalbier is booming. Het aantal nieuwe bieren dat wekelijks wordt gepresenteerd is niet meer op één hand te tellen. Ook het aantal brouwerijen in ons eigen Nederland is explosief toegenomen. We schijnen tegenwoordig in Nederland meer brouwerijen (grotere en kleinere) te hebben dan onze Belgische biervrienden.
Onze ontdekkingsreis naar nieuwe bijzondere bieren lijkt hierdoor nog maar net begonnen. Na 10 jaar en met (op moment van schrijven) bijna 750 verschillende bieren op de lijst, komen we nog maar net kijken. Apps als Untapped en Ratebeer laten zien dat er gelijkgestemden zijn met duizenden bieren op hun proeflijst, inclusief foto, datum en locatie.

Bierproevers vriendendag

Wij pretenderen niet dé bierkenners te zijn. Nee, vinden het leuk om al het moois dat op ontdekken te delen met wie het wil horen.
En omdat we dat leuk vinden om te doen, organiseren we al geruime tijd een jaarlijkse bierproevers vriendendag. We organiseren dan een proeverij waar we een aantal door ons geselecteerde bieren presenteren. Ieder jaar bedenken we een nieuw thema. Zo hadden we al de “Grand Cru proeverij”, de “Trappisten proeverij” (met alle 8 Trappisten van dat moment), de “Bijzondere Bok” proeverij, de “Abdijbier” en “Onze toppers”. Deze proeverij is inmiddels voor zo’n 120 mensen (meer kunnen er niet in het café) een jaarlijkse happening geworden. Tegenwoordig op dezelfde dag van het jaar en altijd in hetzelfde café. Voorheen “Café de Gouwe Sleutel” en tegenwoordig het Thornbridge Café ‘s-Hertogenbosch.

Bier in de supermarkt

Onze passie voor bier is niet onopgemerkt gebleven. Met de opkomende markt van speciaalbieren werd ons gevraagd om voor een PLUS supermarkt wat bieren te selecteren voor in het schap. Aanvankelijk bleef het bij 1 bier dat we iedere maand selecteerden en verkozen tot het bier van de maand. Later waren we het hele schap aan het vullen met bier. 30 verschillende en bijzondere speciaalbieren. Dat was in de begintijd uniek voor een supermarkt in een klein dorpje als Engelen (naast Den Bosch). Toen later ook andere winkeleigenaren volgenden was het spreekwoordelijke hek van de dam. Tegenwoordig mogen we voor zo’n 5 PLUS supermarkten bieren selecteren en inkopen. Een mooie hobby waarbij we met regelmaat in de supermarkt de liefhebbers mogen vertellen over de bieren die er te koop zijn. Gaaf toch?

 

Bier brouwen

Uiteraard, als echte bierliefhebber moet je ook ooit in je leven een keer een biertje gebrouwen hebben. Jazeker, ook dat hebben we gedaan. Inmiddels 3 verschillende bieren waarvan we er 2 zelfs als éénmalig brouwsel op de markt hebben gebracht. De Terper Tripel, een bier ter gelegenheid van het 55 jarig bestaan van de lokale carnavalsvereniging en de Jheronimus Bosch Grand Cru. Een bier dat was bedoeld als knipoog naar de hype die er ontstond rondom het jaar ter ere van de schilder Jeroen Bosch in zijn, en onze, geboortestad ”s-Hertogenbosch. Ofschoon er op dit moment nog geen concrete plannen zijn voor een nieuw bier, zullen we zeker nog wel een keer een nieuw lekker bier gaan brouwen.

 

Door omstandigheden, waar je elders op deze website meer over kunt lezen, is onze passie en de ontdekkingsreis naar nieuwe bieren een beetje op de achtergrond geraakt. Ofschoon we altijd nog mooie bieren naar de supermarkten brengen, is het al weer even geleden dat we ons bierweekend hadden en zijn de bieren die we met zijn drieën proeven en beoordelen op 2 handen te tellen. Langzaam maar zeker pakken we de draad weer op. Zo nu en dan proberen we voorzichtig weer een biertje en organiseren we, na het één keer te hebben overgedragen aan onze gouden vrienden van Thornbridge, weer onze geweldige bierproevers vriendendag.

We hopen de komende jaren nog vele mooie alinea’s aan deze pagina toe te mogen voegen. En vooral nog heel veel mooi bier te mogen ontdekken.

John, Rob en John
Bierproevers en “degustatieteam”

BIERPROEVERS.NL